terug naar hoofdpagina

SPANNER

Op internet (al is sinds sinds oktober 1996) een (uitsluitend) Engelstalige e-mail groep actief onder de naam "Spanner".
Deze groep bestaat uit rond de 250 (maar wisselend aantal) deelnemers die via e-mail discusiėren over allerlei zaken betreffende (in principe) Meccano en aanverwante zaken.
De Spanner groep is een zogenaamde gesloten e-mail groep d.w.z. men moet zich aanmelden om de e-mailtjes van elkaar te kunnen ontvangen en beantwoorden.

Het principe is eenvoudig.

Na aanmelding en acceptatie (via een simpele procedure) ontvang je alle e-mail verkeer van Spanner op je e-mail adres.
Je kunt volstaan met alleen maar lezen (dan ben je een zgn. "lurker") en zeker de eerste weken is het aan te raden om alle berichten (gemiddeld toch al gauw zo'n 50 per dag) eens te bekijken.
Maar misschien wil je wel reageren op een bericht van een deelnemer of heb je zelf een vraag die je aan de rest wilt stellen.
Als er iets is waarop je wilt reageren dan stuur je gewoon een antwoord naar de afzender van het bericht waarop je wilt reageren en de "spanner server" zorgt er voor dat alle aangesloten deelnemers jouw antwoord maar ook alle verdere antwoorden en reacties krijgen te zien.
Als je een vraag wilt stellen dan stuur je gewoon een mailtje naar het spanner adres en de rest van de deelnemers zien jouw vraag zodra ze hun post binnen halen op het scherm verschijnen.
Dan is het afwachten wie er kan of wil antwoorden op jouw vraag.
Het is dus een soort virtuele, permanente en wereldwijde Meccano bijeenkomst.

Als je het eens wilt proberen kijk dan op de volgende Engelstalige link voor uitgebreide(re) informatie en aanmelding.
http://mail.austprem.org.au/mailman/listinfo/spanner


De naam "Spanner" (Engelse benaming voor een steeksleutel dus ook voor het bekende Meccano moersleuteltje) is overigens afkomstig van een gelijknamige rubriek in het door de Meccano fabriek in Liverpool uitgegeven kwartaal- en later maandblad "Meccano Magazine".
In dit wereldberoemde tijdschrift - uitgegeven in de periode 1916 tot en met 1981- werd de Meccano bouwer op de hoogte gehouden van allerlei nieuwe, technische ontwikkelingen en over Meccano natuurlijk.
De Spanner rubriek is door verschillende redacteuren bemand maar de langst actieve en meest bekende "spanner" was Hubert Lansley.

In de serie "A Constructor Quarterly Special Publications" is onder de naam "My Meccano Days" een interessante, Engelstalige beschrijving gepubliceerd over zijn leven en werken bij Meccano.
Deze fraaie, met vele historische zwart/wit foto's uitgevoerde publicatie is te bestellen bij Robin Johnson de uitgever van "Constructor Quarterly".


terug naar hoofdpagina