terug naar de hoofdpagina

Welcome to VirtualMEC, 3D CAD for MECCANO.

De verdere ontwikkeling van VirtualMec is inmiddels gestaakt en de software is gratis te downloaden op onderstaande link op de:
website van Virtualmec

INTRODUCTIE PAGINA


(direct naar demopagina.)


Binnen het Meccano Gilde nederland is een groep enthousiaste leden (het TekenTeam) aan de slag gegaan met het tekenprogramma VirtualMec.

In Meccano Nieuws nummer 23.4 (winter 2005) is op bladzijde 6 en 7 al uitgebreid aandacht geschonken aan dit programma.
Aanspreekpunt voor alle vragen over VirtualMec is Harrie Meeusen.

Als je al bekend bent met VirtualMec staat hier een beschrijving (opent in een nieuw venster) van het tekenen/ontwerpen van een scooter model waarmee je meteen aan de slag kunt (vertaald en getest door Harrie Meeusen).
Als je je eerst goed wil verdiepen in de werking van dit programma, dan staat hier een Nederlandse vertaling van de complete handleiding versie 1.6.
Dit is een enorm karwei geweest waarvoor we de vertalers Harrie Meeusen en (de helaas overleden) Co Stevens dan ook zeer erkentelijk moeten zijn.
Het zijn beide pdf-files dus als je nog geen pdf-reader hebt, kun je deze hier ophalen
Sommige browsers lijken enige moeite te hebben met het (direct) openen van een pdf-bestand, daarom zijn beide bestanden ook beschikbaar als een zip-bestand en kunnen deze (na uitpakken) worden geopend in Acrobat Reader.
Klik hier voor de Handleiding scooter NL in zip formaat.
Klik hier voor de VirtualMEC Help NL versie 1.6. in zip formaat.

Nog niet thuis in de wereld van VirtualMec?
Lees dan verder voor meer informatie.

De computer is uit de Meccano-wereld niet meer weg te denken en vele leden hebben de voordelen van dit apparaat al ontdekt.
En ding was tot op heden nogal moeizaam: het maken van Meccano-modellen op de computer.
De beschikbare programma’s voor dit doel zijn (te) duur of onhandig.

Het was daarom een aangename verrassing, toen het TekenTeam een 3D tekenprogramma op Internet ontdekte, waarvan de prijs een stuk lager ligt (inmiddels geheel gratis) en waarmee (na enige oefening) goed te werken valt.
Het heet VirtualMEC, is speciaal toegespitst op het tekenen van Meccano-modellen, en is ontwikkeld door een italiaanse meccanoman, Giorgio Vecchi. Hij geeft er zelf een beschrijving van (vertaald uit het engels):

Het is een 3D CAD programma voor het bouwen van Meccano-modellen. VirtualMEC is een op zichzelf staande Windows-toepassing: je hebt niets anders nodig om op het scherm ieder Meccano-model te bouwen.

Modellen bouwen gaat net zo in zijn werk als het bouwen van modellen met de onderdelen uit je voorraad: je begint met 'n onderdeel, zet 'n bout in 'n gat, voegt 'n ander onderdeel toe, zet 'n moer op de bout, en zo verder. VirtualMEC bevat meer dan 600 onderdelen, uitgezonderd koord, rubber aandrijfbanden en ketting, maar wel met niet minder dan 350 extra onderdelen!

In VirtualMEC is een goede methode ingebouwd om onderdelen te buigen.


Met VirtualMEC kun je elk type model bouwen, je kunt het laten zien van verschillende zijden, je kunt het printen, van verscheidene kleurenschema’s voorzien en modellen en model-onderdelen via Internet uitwisselen met andere gebruikers van dit programma.

Zodra je 'n model hebt gebouwd, kun je het gehele bouwproces als 'n film afdraaien vanaf het eerste tot het laatste onderdeel, hetzij automatisch, hetzij onderdeel voor onderdeel, al naar gelang het tempo van bekijken dat je verkiest. Dat is de gemakkelijkste manier om de “echte” versie van het model te bouwen: je kunt elke stap rustig bekijken en de tijd nemen om het betrokken onderdeel toe te voegen.”
Aldus (vrij vertaald) Giorgio Vecchi.

Na installatie van VirtualMec kon je van de MGN website enkele demo bestandjes laden, maar helaas werken die demo's momenteel niet en we zijn er nog niet uit waarom niet.
Als je het toch wilt proberen kun je hier een bestand laden met de complete Virtual Mec pagina's inclusief de niet werkende demo's.
Echter als je demo's hebt binnengehaald, willen enkele demo's nog wel eens werken maar ik geef geen garantie

Of ga terug naar de hoofdpagina