Het ontstaan van het Meccano Gilde Nederland.

Medio 1982 werden in Leek de traditionele stoomdagen gehouden.
Op die expositie waren ook enkele Meccano modellen te zien.
De bouwers daarvan kregen het idee zich te gaan verenigen en wijlen Freark Dijk uit Leek schreef mensen aan die voorkwamen op de ledenlijst van een vroegere Engelse vereniging die internationaal werkte.
Zo werden ca. 40 mensen verzameld en in september 1982 werd in de Apenheul te Apeldoorn de eerste, en tevens oprichtingsvergadering van het Meccano Gilde Nederland gehouden.
Er werd toen direct een bestuur gevormd en in de winter van 1983 verscheen voor het eerst het eigen clubblad Meccano Nieuws.

Door de Nederlandse Vereniging van Modelbouw (NVM) was ons bij deze gelegenheid een kleine showruimte beschikbaar gesteld zodat de kersverse leden onder de vlag van hun nieuwe Gilde, hun modellen konden tonen.
Zo werd het Meccano Gilde Nederland geboren; de eerste landelijke vereniging op Meccano gebied die er ooit is geweest en opgericht bijna 3 jaar na de sluiting van de grote fabriek te Liverpool.
De activiteiten bestaan o.m. uit het organiseren van landelijke en regionale MGN-bijeenkomsten, het beheren van een uitgebreid documentatiecentrum en de publicatie van het informatieve kwartaalmagazine Meccano Nieuws.
Verder wordt deelgenomen aan hobby en modelbouw evenementen door heel Nederland.
Onze modellen trekken altijd veel belangstelling en brengt bij kijkers vaak een "oude liefde" terug om zelf weer te gaan bouwen.
De jeugdvoorraad wordt van zolder gehaald en van het stof ontdaan en al snel wil men de oude voorraad uitbreiden of er wordt een hele nieuwe voorraad onderdelen aangeschaft.

In 2022 vierde het Meccano Gilde Nederland het 45-jarige jubileum met een groots opgezette bijeenkomst in Harderwijk.

Meccano is een aantal jaren geleden overgenomen door het Canadese Spin Master en is als speelgoedmerk nog steeds te vinden.

Meccano is nu hoofdzakelijk alleen nog maar te koop in de vorm van complete bouwsets bij enkele speelgoedketens en warenhuizen.

Maar er is heel veel aanbod van nieuwe, gebruikte en speciale (= niet originele ooit door de fabriek uitgebrachte) onderdelen door leveranciers in Nederland, Engeland, India, AustraliŽ en New Zealand.
Klik op Verkoop Adressen voor een overzicht van de meeste adressen in binnen- en buitenland waar Meccano te koop is.

Kijk op Agenda Bijeenkomsten om te zien wanneer de toegansgvrije MGN bijeenkomsten (ook toegankelijk voor niet leden) worden gehouden.
Op deze bijeenkomsten staan ook vaak leden en/of handelaren die Meccano onderdelen te koop aanbieden.

terug naar hoofdpagina